15 Haziran 2014 Pazar

Incident Analysis Template(Olay Analizi Şablonu)

            Merhabalar bu konu altında size Esri'nin ücretsiz olarak kullanıcılara sunmuş olduğu şablonlarda Olay Analizi şablonundan bahsedeceğim. Olay Analizi şablonu Esri ürünlerinin askeri amaçlarla kullanımına bir örnek olarak hazırlanmıştır. 




Olay analizi şablonu; harita ve bazı diğer araçlardan oluşan, olayların meydana geldikleri yerler ve türleri dikkate alınarak analiz edilmelerini sağlayan bir Esri Şablonudur.

Bu şablon kullanılarak yapılan analizlerin sonucunda olayların meydana gelme sıklıkları, bölgelere göre dağılımları ve türleri tespit edilerek ihtiyaç duyulan tedbirler alınabilmektedir.
Şablonu bilgisayarınıza indirdikten sonra 'Incident Analysis.mxd' dosyasını çalıştırın. 
Ekranın sağ tarafında görüntülenen bu şablonda kullanılabilecek hazır araçlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Adjust Sample Data Dates aracı, şablon içerisindeki olayların tarihlerini şimdiki zamana güncelleyen bir araçtır.
Cluster Analysis aracı olayların gruplandırılarak görüntülenmesi ve analizi için kullanılır.
Count Incidents by LOC aracı, belirli bir güzergâha belli mesafede meydana gelen olayların analizi için kullanılır.
Find Percent Change aracı, belirli bir bölgede meydana gelen olayların farklı zaman dilimlerindeki oranlarını karşılaştırmak için kullanılır.
Hot Spot by Area aracı, bölgelere göre olay yoğunluklarının analizi için kullanılır.
Incident Density aracı, yüksek ve düşük yoğunluklu bölgelerin istatistiki olarak görüntülenmesi analizi için kullanılır.
Incident Hot Spot aracı, bütün bölgenin olay yoğunluklarının analizi için kullanılır.
Incident Table to Point aracı, tablo halindeki olayların harita üzerine aktarılmasını için kullanılır.
Şu anda ekranda Celalabat bölgesinde son 30 gün içerisinde meydana gelen olayları görüyoruz. 
Görüntüyü, son 24 saate meydana gelen olaylar, 48 saate meydana gelen olaylar veya 72 saatte meydana gelen olaylar şeklinde değiştirebiliriz. Ayrıca bir önceki ayda meydana gelen olayları da sorgulama ve görüntüleme imkânımız bulunmaktadır.

Şu anda ekranda Cluster Analysis aracı kullanılarak olayları gruplandırılmış olarak görmekteyiz. Bu şekilde ekranda daha sade bir görüntü elde etmiş oluyoruz.


Hot Spots by Area aracı kullanılarak bölgelere göre olay yoğunluklarının görüntülenmesini sağlayabiliriz. Ekranda, 5 ayrı bölge için olayların yoğun olduğu alanları görüyoruz. Bu alanlar her bölge için ayrı ayrı hesaplanarak görüntülenmiştir.


Count Incidents by LOC aracı, yollar ve yolların 150 m. açığına kadar olan bölgede meydana gelen olayların sayılması sonuçların renk kodu ile ekranda görüntülenmesini sağlamaktadır. Şu anda ekranda yollar, olay yoğunluğunun fazlalığına göre koyudan açığa doğru renk ile işaretlenmiş olarak görüntülenmektedir.


Birkaç önemli analizi gerçekleştirdikten sonra çalışmalarımızı tamamladık. Siz de bu şablonlar aracılığı ile çeşitli analizler gerçekleştirebilirsiniz.
Çalışmalar tamamlandığında elde ettiğimiz harita, Komutanın karar vermesinde ona destek olacak bir araç haline gelmiştir. Şimdi haritamızı kaydedip ilgili kullanıcılar ve gruplar ile pdf veya harita olarak paylaşabiliriz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder